Τι είδους μόνωση χρειάζομαι; Τι μόνωση να επιλέξω; | Μονώσεις Γιαννάτος

Τι είδους μόνωση χρειάζομαι; Τι μόνωση να επιλέξω;

Μια από τις πιο συχνές απορίες όταν αποφασίζουμε να κάνουμε μόνωση στην ταράτσα μας είναι το είδος της μόνωσης που χρειάζεται η επιφάνεια μας. Η απόφαση για το τι μόνωση να επιλέξετε εξαρτάται καθαρά από το πρόβλημα! Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που μας βοηθάνε να επιλέξουμε τα κατάλληλα υλικά και λύσεις ανάλογα με το πρόβλημα μας.

  • Μαυρίλες-Μύκητες σε ταβάνι ή τοίχο

Πολύ συχνά εμφανίζονται μύκητες στο σπίτι. Ξεκινάνε σαν μικρά μαύρα στίγματα σε κάποια γωνία του σπιτιού, χαμηλά κάτω στο τοίχο ή ψιλά στο ταβάνι. Αν το προλάβουμε στην αρχή του, μπορούμε ακόμα και με την κοινή χλωρίνη να το τρίψουμε και αυτό θα εξαφανιστεί. Αν το αφήσουμε όμως αρχίζουν τα στίγματα να αυξάνουν και μπορεί να μαυρίσει τελικά όλο το ταβάνι ή ο τοίχος!

Οι μύκητες δημιουργούνται από την διαφορά θερμοκρασίας ( μέσα ζέστη και έξω χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα) και την υγροποίηση του ζεστού αέρα. Όπως τρέχουν νερά από την μέσα μεριά στα αλουμίνια του σπιτιού όταν κάνει κρύο και σίγουρα τα νερά αυτά δεν ήρθαν από έξω προς τα μέσα.

Για να λυθεί το πρόβλημα μια για πάντα απαιτείται θερμομόνωση στον τοίχο ή το ταβάνι. Όταν “ντυθεί” η επιφάνεια με ένα θερμομονωτικό υλικό, όπως πολυστερίνη ή πολυουρεθάνη, σταματάει να κρυώνει απέξω, άρα από την μέσα μεριά οι υδρατμοί δεν βρίσκουν κρύα επιφάνεια να υγροποιηθούν.

Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι πέρα από την καλή θερμομόνωση υπάρχουν και κάποιες συμπληρωματικές λύσεις που χρειάζεται να εφαρμόζονται για σίγουρο αποτέλεσμα. Η ύπαρξη υγραντήρα στο συγκεκριμένο δωμάτιο θα μπορούσε να βοηθήσει, όπως και να ανοίγουμε τα τζάμια στο δωμάτιο πιο συχνά, για να ανανεώνεται ο αέρας και βέβαια δεν πρέπει να απλώνουμε ρούχα μέσα στο σπίτι. Μπορείτε να δείτε κι άλλες τέτοιες συμβουλές εδώ.

  • Κίτρινοι λεκέδες – πέσιμο του σοβά

Άλλο, διαφορετικό τελείως πρόβλημα, είναι οι κίτρινοι λεκέδες σε τοίχους ή ταβάνια. Το πρόβλημα αυτό ξεκινάει με σκιές στο ταβάνι, φούσκωμα του σοβά, τριχοειδή στο σοβά και τέλος, σε ακραίες περιπτώσεις, πέσιμο του σοβά.

Οι ενδείξεις αυτές δηλώνουν ότι υγρασία εισέρχεται σε αυτό το σημείο του σπιτιού. Για να λυθεί το πρόβλημα απαιτείται στεγανοποίηση με μονωτικά υλικά όπως είναι τα ελαστομερή και πολυουρεθανικά αλειφόμενα, τα ασφαλτόπανα και η πολυουρεθάνη. Τα υλικά στεγάνωσης εφαρμόζονται πάντα από την έξω μεριά, πριν προλάβει η υγρασία να διεισδύσει μέσα στο κτίριο, αφού τότε θα είναι πλέον αργά.

Εδώ κάποιες συμβουλές θα ήταν, πρώτον, όσον αφορά σε τοίχους, η υγρασία μπορεί να οφείλεται σε διαρροή από σωλήνα οπότε απαιτείται υδραυλικός, δεύτερον όταν σοβατιστεί εκ νέου η επιφάνεια ο νέος σοβάς να δέσει πολύ καλά με τον παλιό γιατί αλλιώς μετά από χρόνια θα κορυφώσει πάλι το ίδιο κομμάτι που θα είναι ξένο από το υπόλοιπο.

Συνοψίζοντας αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να ξεχωρίσουμε το πρόβλημα αν είναι θερμομόνωσης ή στεγανοποίησης, αφού τα υλικά είναι τελείως διαφορετικά που θα χρησιμοποιηθούν σε κάθε περίπτωση. Αν παρ’ όλες τις ενδείξεις μπει λάθος υλικό σε λάθος πρόβλημα όχι μόνο αυτό δεν θα λυθεί, αλλά στην περίπτωση για παράδειγμα των μυκήτων η εφαρμογή ενός ασφαλτόπανου θα αύξανε τις μαυρίλες αφού θα έκλειναν οι πόροι του ταβανιού!

  • Εισροή νερού ή υγρασίας σε τοίχο

Μεγάλη προσοχή θέλει αν παρατηρήσουμε υγρασία σε έναν τοίχο. Οι περιπτώσεις εδώ είναι δυο, είτε το πρόβλημα δεν έχει να κάνει με μόνωση αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί από κάποιο υδραυλικό ή οφείλεται σε ανιούσα υγρασία.

Πολλές φορές έχουμε κληθεί να δώσουμε λύση σε προβλήματα υγρασίας που όμως προκύπτουν από σωληνώσεις εσωτερικές σε τοίχο που απλά δακρύζουν ή στάζουν. Μιλάμε ως επί το πλείστον για τοίχους εσωτερικούς σπιτιού που συνορεύουν με μπάνια ή κουζίνες, που περνούν πολλές σωλήνες υδραυλικού. Αυτά τα προβλήματα δεν λύνονται βέβαια με μονωτικά υλικά αλλά χρειάζεται επέμβαση υδραυλικού.

Αν τώρα η υγρασία είναι ανιούσα όπως λέμε, δηλαδή οφείλεται στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής που συχνά, τους χειμωνιάτικους μήνες, ανεβαίνει άρα εμφανίζεται στους τοίχους τότε υπάρχει λύση με στεγανοποιητικά υλικά. Προσοχή θέλει βέβαια ότι η επέμβαση γίνεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από την έξω μεριά του τοίχου και ποτέ από την μέσα, για σίγουρο αποτέλεσμα για αυτό και αφορά τοίχους εξωτερικούς ισογείου ή υπογείου.

Σκάβουμε εξωτερικά τον τοίχο, ως τα θεμέλια, τον αφήνουμε με καλό καιρό να στεγνώσει και στη συνέχεια εφαρμόζουμε την στεγανοποίηση και ξανά μπαζώνουμε.

  • Πρόληψη προβλημάτων θερμομόνωσης

Το πρόβλημα με τους μύκητες μπορούμε με κάποιους τρόπους να το μειώσουμε, αν δεν είναι γενικευμένο.

Πρώτα από όλα, αν είναι μικρή η μαύρη κηλίδα φεύγει αν την τρίψουμε με απλή χλωρίνη. Επίσης βοηθάει να ανανεώνεται ο αέρας συχνά στα δωμάτια που εμφανίζουν το πρόβλημα, ανοίγοντας πιο πρακτικά τα παράθυρα και τα πορτάκια από τις ντουλάπες. Σε χώρους που παρουσιάζονται μύκητες βοηθάει η χρήση αφυγραντήρα, αφού ξηραίνει τον αέρα και μειώνεται η υγροποίηση.

Τέλος πρέπει να μειώνεται η χρήση σόμπας σε αυτούς τους χώρους αφού δημιουργεί μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας σε μικρό χρονικό διάστημα. Συνήθως δηλαδή κλείνουμε τις πόρτες του δωματίου για να ζεσταθεί το υπόλοιπο σπίτι και όταν πάμε για ύπνο βάζουμε μέσα την σόμπα εκτοξεύοντας την θερμοκρασία ξαφνικά και δημιουργώντας υγροποιήσεις. Διαβάστε περισσότερα για την αποφυγή της μούχλας.

  • Πρόληψη προβλημάτων στεγανοποίησης

Τα προβλήματα τώρα υγρασίας σε τοίχους μπορούν να διαγνωστούν με θερμό κάμερες, εργαλεία που δείχνουν την ύπαρξη νερού μέσα στον τοίχο και υποδεικνύουν αν οφείλεται σε διαρροή από σωλήνα. Βασίζονται οι μετρήσεις στην διαφορετική θερμό χωρητικότητα του νερού αντί μιας στεγνής επιφάνειας και παρουσιάζεται σε χαρτί με διαφορετικά χρώματα. Είναι καλό ωστόσο να χρησιμοποιείται από πολιτικούς μηχανικούς εξειδικευμένους στην χρήση τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *