ΜΟΝΩΣΗ ΤΑΡΑΤΣΑΣ ΜΕ ΠΛΑΚΑΚΙΑ | Μονώσεις Γιαννάτος

ΜΟΝΩΣΗ ΤΑΡΑΤΣΑΣ ΜΕ ΠΛΑΚΑΚΙΑ

Ένα υλικό που χρησιμοποιείται ευρέως τα τελευταία χρόνια, είναι τα πλακίδια που από την κάτω πλευρά έχουν πλάκα πολυστερίνης, και τα οποία παράγονται από διάφορες εταιρείες. Το συγκεκριμένο υλικό είναι αποκλειστικά θερμομονωτικό, λόγω της πολυστερίνης που υπάρχει στο κάτω μέρος, και δεν έχει καμία στεγανοποιητικά ιδιότητα.

Θα πρέπει λοιπόν, οποιαδήποτε πριν από αυτό να έχει προηγηθεί τόσο στεγανοποίηση της επιφάνειας όσο και διόρθωση των κλίσεων. Τα πλακάκια αυτά θηλυκώνουν το ένα μέσα στο άλλο μ, με αποτέλεσμα κατά τιμή διάρκεια των βροχών τα νερά να περνάνε ενδιάμεσα. Αν έχει προηγηθεί μια καλή κλίση, τα βρόχινα ύδατα θα καταλήγουν στις υδρορροές, αλλιώς θα λιμνάζουν από κάτω από τα πλακάκια και το πρόβλημα θα γίνει μεγαλύτερο.

Η περίπτωση που θα μπορούσε το συγκεκριμένο υλικό να έχει μια ορθή χρήση, είναι σε ταράτσες ( παλαιών συνήθως πολυκατοικιών) που έχει γίνει ήδη μόνωση, και το τελευταίο στρώμα είναι με ταρατσόπλακες η γενικά βαριά υλικά και το πρόβλημα στα σπίτια των τελευταίων ορόφων είναι η καλυτέρευση της θερμομόνωση. Σε αυτή τη περίπτωση που υπάρχουν οι κλίσεις έτοιμες της ταράτσας, μπορεί να στρωθούν οι συγκεκριμένες πλάκες, πάνω από τις ήδη υπάρχουσες ταρατσόπλακες, για να καλυτερέψει η θερμομόνωση. Το μοναδικό θέμα είναι το αρκετά αυξημένο κοστολόγιο τους τόσο στην αγορά, όσο και στην τοποθέτηση.

Μόνωση ταράτσας με πλακάκια

Είναι συχνό, όταν αποφασίζουμε να κάνουνε μόνωση στη ταράτσα μας να καλούμε τεχνίτες που δεν ασχολούνται αποκλειστικά με αυτό. Είναι λογικό λοιπόν αν ρωτήσουμε έναν τεχνίτη για μωσαϊκό να μας προτείνει να βάλουμε μωσαϊκό και αν ρωτήσουμε έναν πλακά να μας προτείνει πλακάκια.

Αυτό είναι ένα πολύ συνηθισμένο λάθος, αφού κανένα από αυτά τα υλικά δεν έχει ούτε θερμό μονωτικές ούτε στεγανοποιητικές ιδιότητες. Ότι μόνωση και εάν επιλέξουμε, μπορούμε σαν τελευταίο στρώμα να εφαρμόσουμε ένα υλικό που ταιριάζει στην αισθητική μας όπως είναι τα πλακάκια, τα μωσαϊκά, η οι πλάκες.

Η μόνωση, για παράδειγμα, με πολυστερίνη και ασφαλτόπανο, επιβάλει σαν τελευταίο στρώμα το στρώσιμο με πλακάκι, για να γίνει εν τέλη βατή η επιφάνεια. Αντίθετα η μόνωση με πολυουρεθάνη μπορεί να σταματήσει στο στρώσιμο ενός γαρμπιλομπετό κλίσεων που επιτρέπει όμως απεριόριστη χρήση, χωρίς αναγκαστικά την τοποθέτηση πλακιδίου.

Το ίδιο ισχύει και στην μόνωση βεράντας που από την κάτω μεριά είναι σπίτι (συνήθως σε πολυκατοικίες που οικοδομική γραμμή μπαίνει από όροφο σε όροφο πιο μέσα, και η βεράντα του από πάνω είναι ταράτσα για τον από κάτω), και συχνά βάζουμε πλακάκια χωρίς τον συνδυασμό κάποιου μονωτικού υλικού.

Τελειώνοντας πρέπει να επισημάνουμε ότι σίγουρα δεν πρέπει σε μια γυμνή ταράτσα να τοποθετήσουμε απευθείας πλακάκια η μωσαϊκό γιατί ναι μεν θα φτιάξουμε τις κλήσεις αλλά από την άλλη θα προσθέσουμε πολύ μεγάλο βάρος στην επιφάνεια χωρίς την παραμικρή στεγανοποίηση και θερμομόνωση. Όταν δε αντιληφθούμε το πρόβλημα και αποφασίσουμε να κάνουμε μια σωστή μόνωση, θα πρέπει να γίνει αποξήλωση όλων των σταδίων και να δαπανήσουμε δίπλα κοστολόγια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *