Υγρομόνωση ή Θερμομόνωση Ταράτσας; Τι να επιλέξω;

Μόνωση ταράτσας για την υγρασία ή τη ζέστη και το κρύο;

Το ερώτημα υγρομόνωση ή θερμομόνωση είναι ένα συχνότατο δίλημμα που απασχολεί τους ιδιοκτήτες κτιρίων.
Το βέβαιο είναι ότι οι εργασίες οποιασδήποτε μορφής μόνωσης θα πρέπει να ξεκινήσουν από την ταράτσα.

Αναλυτικότερα:

Η ταράτσα ενός κτιρίου είναι το πρώτο σημείο που θα πρέπει να μας απασχολήσει τόσο σε περίπτωση υγρασίας όσο και μεταφοράς των καιρικών συνθηκών στο εσωτερικό του. Όσον αφορά στη στεγανοποίηση οποιαδήποτε υγρασία έρχεται κατά κανόνα από το πάνω μέρος του κτιρίου. Όσον αφορά στη θερμομόνωση το καλοκαίρι ο ήλιος βλέπει την ταράτσα καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας οπότε η θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές ( έναν τοίχο μπορεί να τον βλέπει για λίγες ώρες ανάλογα με τον προσανατολισμό του σπιτιού), ενώ τον χειμώνα ο ζεστός αέρας από το καλοριφέρ ή το τζάκι σαν πιο ελαφρύς ανεβαίνει ψηλά και “χάνεται” από το ταβάνι.

Μόνωση ταράτσας για υγρασία (Υγρομόνωση)

Η στεγανοποίηση της ταράτσας γίνεται είτε με επαλειφόμενα υλικά ( ακρυλικά, ασφαλτικά, ελαστομερή, πολυουρεθανικά), είτε με ασφαλτόπανο, είτε με πολυουρεθάνη. Η επιλογή του υλικού αφορά το κοστολόγιο που θέλουμε να δαπανήσουμε, τον χρόνο ζωής του, την απόδοση του καθώς και αν θέλουμε την εφαρμογή να την κάνουνε μόνοι μας ή να απευθυνθούμε σε ειδικευμένο συνεργείο.
Η πιο οικονομική λύση είναι τα επαλειφόμενα, μπορεί να τα εφαρμόσει και ο ιδιώτης μόνος του και λόγω λευκού χρώματος προσφέρουν και μείωση θερμοκρασίας το καλοκαίρι. Μειονέκτημα είναι ο χρόνος ζωής τους αφού χρειάζεται επανάληψη κάθε 4-6 χρόνια, η περιορισμένη βατότητα και τα προβλήματα στεγανοποίησης δύσκολων σημείων όπως καμινάδες.

Η λύση του ασφαλτόπανου πλεονεκτεί σε απόδοση στη στεγανοποίηση αλλά απαιτεί εξειδικευμένο συνεργείο, έχει διπλό κοστολόγιο έναντι των επαλείψεων και όχι μόνο δεν προσφέρει θερμομόνωση αλλά λόγω σκούρου χρώματος αυξάνει την ζέστη το καλοκαίρι, και χρειάζεται αλφαδιασμένη επιφάνεια για να κολλήσει.

Τέλος η πολυουρεθάνη προσφέρει την καλύτερη δυνατή στεγανοποίηση αλλά και θερμομόνωση αφού εφαρμόζεται ακόμα και σε ανώμαλες επιφάνειες. Το κόστος εφαρμογής της πολυουρεθάνης ως στεγανοποιητικού υλικού είναι ελαφρώς υψηλότερο από τα προηγούμενα. Στην πραγματικότητα όμως η πολυουρεθάνη προσφέρει και θερμομόνωση στην ταράτσα, κάτι που τα υπόλοιπα συστήματα στεγάνωσης δεν κάνουν.

Μόνωση ταράτσας για ζέστη κρύο (Θερμομόνωση)

Για τη θερμομόνωση μιας ταράτσας τα επικρατέστερα υλικά είναι είτε η πολυστερίνη ( διογκωμένη, εξιλασμένη, γραφιτούχα), είτε η πολυουρεθάνη.

Όσον αφορά στην πολυστερίνη διατίθεται σε φύλλα άρα αφήνει θερμογέφυρες και απαιτεί συνδυασμό με κάποιο στεγανοποιητικό υλικό, συνήθως ασφαλτόπανο οπότε αυξάνει αρκετά το τελικό κοστολόγιο. Επίσης ο συντελεστής θερμοαγωγημότητας, που κυμαίνεται ανάλογα με την επιλογή κάθε εταιρείας, δεν μπορεί να ανταγωνιστεί εκείνο της πολυουρεθάνης.

Η πολυουρεθάνη, τώρα σαν θερμομόνωση είναι η καλύτερη δυνατή λύση της αγοράς, προσφέροντας τον χαμηλότερο συντελεστή θερμοαγωγημότητας βρίσκει εφαρμογή σε όλα τα ψυγεία οικιακής ή επαγγελματικής χρήσης και σε όλα τα μπόιλερ θερμοσιφώνων. Δημιουργεί αδιάβροχη κρουστά οπότε δεν χρειάζεται συνδυασμό με άλλο υλικό στεγάνωσης οπότε το τελικό κοστολόγιο κρατιέται σε χαμηλά επίπεδα.

Δείτε τα έργα μας

Σας φάνηκε ενδιαφέρον άρθρο;
Μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

4 Comments

 1. Δάφνης Σπύρος on

  Έχω σπίτι στην Κέρκυρα το οποίο έχει πάρει υγρασία πολύ παλιά το μονοσα με πισοχαρτο έκανε καλή δουλειά ο μάστορας αλλά ή ταράτσα δεν είναι ίσια και όπου κρατά νερό μου βγάζει υγρασία στην κουζινα

  • ilias on

   Παρακαλω καλέστε μας στο 210 2620200 για να σας ενμερώσουμε.
   Με εκτίμηση,
   Ηλίας Γιαννάτος.

 2. Ιγνατιάδης Γιάννης on

  Θέλω να κάνω μόνωση για υγρασία στην ταράτσα. Είναι στο Λαγονήσι και είναι μονοκατοικία. Θέλω με αλοιφόμενο υλικό και προτιμώ το hyperdesmo

  • Μονώσεις Γιαννάτου on

   Αξιότιμε κ. Ιγνατιάδη,

   Ευχαριστούμε πολύ για το μήνυμά σας. Οι Μονώσεις Γιαννάτου διαθέτουν εξειδικευμένα συνεργεία μόνωσης και ως υλικό μόνωσης προτείνουμε το σπρέι πολυουρεθάνης. Το υλικό αυτό παρέχει μεγαλύτερο χρόνο ζωής στη στεγανοποίηση από το υλικό που ζητάτε και επιπλέον προσφέρει στο σπίτι σας και θερμομόνωση. Το κοστολόγιο του συστήματος είναι περί τα 13€/τμ+ ΦΠΑ.
   Άλλωστε το υλικό που προτείνετε είναι και αυτό πολυουρεθανικής βάσης αλλά δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν είναι ικανό να σας προσφέρει την προστασία που επιθυμείτε αφού δεν έχουμε κάνει αυτοψία της ταράτσας σας.
   Καλό θα ήταν να μιλήσετε με το τεχνικό μας τμήμα για να σας πει τη γνώμη του αφού πρώτα του γνωρίσετε περισσότερες λεπτομέρειες.
   Οι ώρες επικοινωνίας είναι Δευτέρα – Παρασκευή 07:00- 13:30 και 17:30-19:30 & το Σάββατο 09:00-12:00.
   Τα τηλέφωνά μας είναι: 2102620200 – 210.2610082.

   Με εκτίμηση
   Μονώσεις Γιαννάτου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *