Πως γίνεται η μόνωση σε κεραμοσκεπές;

Το σίγουρο είναι ότι στις κεραμοσκεπές απαιτείται μια πολύ καλή θερμομόνωση αφού το κεραμίδι γίνεται συλλέκτης της ηλιακής ακτινοβολίας που εκπέμπεται στο σπίτι και μια πολύ καλή στεγανοποίηση αφού η καλή κλήση στη κεραμοσκεπή δεν διασφαλίζει τα νερά μην περάσουν από ανοίγματα στα κεραμίδια, στους κορφάδες και στα σημεία που η κεραμοσκεπή συναντά τα λούκια συλλογής υδάτων.

Οι τρόποι τοποθέτησης των κεραμιδιών είναι δυο. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος είναι η δημιουργία κεκλιμένης από μπετό η ξύλο. Πάνω εκεί τοποθετούνται καδρόνια 4-5 cm παράλληλα στην κλήση. Ο ψεκασμός πολυουρεθάνης γίνεται ανάμεσα στα καδρόνια ώστε το υλικό γλύφει πάνω σε αυτά κάνοντας στεγανοποιητικές λεκάνες. Το υλικό βυζαίνει πάνω στο μπετό η το ξύλο ασφαλίζοντας το και δεν κάθεται πάνω σε αυτά όπως κάνει λανθασμένα το ασφαλτόπανο. Επίσης το υλικό είναι αφρώδες χωρίς να προσθέτει καθόλου φορτίο στο σύνολο της σκεπής. Στη συνέχεια μπαίνουν τα κάθετα καδρόνια στα οποία καρφώνονται η απλά ακουμπάνε τα κεραμίδια. Στο site της επιχείρησης στη σελίδα » συμβουλές μόνωσης» αναφέρονται οι τρόποι τοποθέτησης κεραμιδιών.

Ακόμα και αν η κεραμοσκεπή είναι έτοιμη μπορούμε να βγάλουμε τα κεραμίδια χωρίς να πειράξουμε τους κορφιάδες να τα στοιβάζουμε και αφού ψεκάζουμε με πολυουρεθάνη να τα ξανά τοποθετήσουμε. Οι μέρες εργασίας ( περίπου 1-2 μέρες) αλλά και τα μεροκάματα του κεραμίδα είναι ελάχιστα αφού συνήθως τα κεραμίδια ακουμπούν στα καδρόνια και δεν είναι καν δεμένα σε αυτά. Μια εναλλακτική λύση είναι η επιμέρους απομάκρυνση των κεραμιδιών και ο ψεκασμός της πολυουρεθάνης ανά κομμάτια της κεραμοσκεπής.

Ο δεύτερος τρόπος τοποθέτησης κεραμοσκεπής είναι η δημιουργία μιας κατασκευής από ξύλο η σίδηρο στην οποία τοποθετούνται τα κεραμίδια και ένα επίπεδο ταβάνωμα από ραμποτέ, ξύλο η γυψοσανίδες που συνήθως έχει μια καταπακτή. Ο ψεκασμός της πολυουρεθάνης σε αυτή την περίπτωση είναι είτε στο ταβάνωμα από την πάνω μεριά είτε απ’ ευθείας πάνω στα κεραμίδια από την κάτω μεριά. Το πλεονέκτημα σε αυτή τη κατασκευή είναι ότι η μόνωση μπορεί να γίνει και εφ’ όσον είναι έτοιμη καθ’ όλα η κατασκευή.

Τέλος είναι σημαντικό να αναφέρουμε τόσο την ποιότητα της πολυουρεθάνης σαν θερμομόνωση όσο και την ικανότητα της να στεγανοποιεί επιφάνειες δύσκολες με ανωμαλίες όπως τα κεραμίδια αφού είναι ψεκασμός σε υγρή μορφή που εκ των υστέρων διογκώνεται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *