fbpx

Μόνωση λαμαρίνας, πάνελ ή ελλενίτ με πολυουρεθάνη

Μάι 19, 2017 | Tips, Ελλενίτ

Οι τραπεζοειδείς λαμαρίνες, τα ελενίτ και τα πάνελ αποτελούν ειδικές επιφάνειες στεγάνωσης & θερμομόνωσης εξαιτίας του σχήματος της επιφάνειας τους.

Αναλυτικότερα:

Οι επιφάνειες αυτές επειδή παρουσιάζουν καμπύλες στην επιφάνειά τους είναι δύσκολο να αγκαλιαστούν από ένα σκληρό ή δύσκαμπτο υλικό μόνωσης. Ένα ασφαλτόπανο για παράδειγμα ως σκληρό υλικό δεν μπορεί να ακολουθήσει τις καμπύλες με αποτέλεσμα να μην αγκαλιάζει τα λούκια που κάνει η λαμαρίνα και σύντομα θα ξεκολλήσει.

Μόνωση με πολυουρεθάνη

Αντίθετα η πολυουρεθάνη επειδή εφαρμόζεται σε υγρή μορφή και εκ των υστέρων διογκώνεται μπορεί πολύ εύκολα να γίνει ένα σώμα με τις λαμαρίνες και να ακολουθήσει οποιαδήποτε ανωμαλία συναντήσει.

Τα πιο επικίνδυνα σημεία εισροής υδάτων σε λαμαρίνες και ελενίτ είναι δυο.

Το πρώτο είναι τα σημεία που οι βίδες στερεώνουν τις λαμαρίνες πάνω στα σίδερα στήριξης, οι τρύπες που αποκτούν τα ελενίτ με την πολυκαιρία ή τα σημεία που το ένα ελενίτ ακουμπά πάνω στο άλλο.

Το δεύτερο σημείο είναι οι αρμοί που δημιουργούνται εκεί που οι λαμαρίνες ακουμπούν πάνω σε τοίχους ή στηθαία οπότε τα νερά γλύφουν και περνούν μέσα.

Και στις δυο αυτές αιτίες η πολυουρεθάνη δίνει την λύση στη στεγανοποίηση αφού υγρόμονωνει με ασφάλεια τόσο τις βίδες στα ελενίτ και τις τρύπες όπου αυτές υπάρχουν αλλά κάνοντας λούκι στα στηθαία με τις λαμαρίνες στεγανοποιεί και τους αρμούς.

Τρόποι εφαρμογής

Ο ψεκασμός της πολυουρεθάνης μπορεί να γίνει όχι μόνο από την πάνω μεριά της επιφάνειας αλλά και από κάτω σε αναστροφή επιφάνεια. Η απόδοση στη θερμομόνωση και στις δύο περιπτώσεις είναι ακριβώς η ίδια.

Η στεγανοποίηση όμως δεν έχει ισάξια αποτελέσματα και γι’ αυτό εφόσον το βασικό μας πρόβλημα είναι η εισροή υδάτων πρέπει να επιλέξουμε την εφαρμογή του συστήματος από την επάνω επιφάνεια του υλικού.

Όταν η πολυουρεθάνη εφαρμόζεται από την πάνω μεριά μιας λαμαρίνας απαιτείται να βαφτεί με κάποιο υδατοδιαλυτό χρώμα ακρυλικό ή ελαστομερές για προστασία της από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία UV. Η ανανέωση του χρώματος καλό είναι να γίνεται κάθε 3-5 χρόνια ανάλογα με την ποιότητα της βαφής.

Αντίθετα, αν ο ψεκασμός της πολυουρεθάνης γίνει από την κάτω μεριά δεν απαιτείται βάψιμό της αφού δεν έρχεται σε επαφή με τον ήλιο και βέβαια δεν χρειάζεται ούτε και συντήρηση της με τα χρόνια.

Σημαντικό πλεονέκτημα

Η πολυουρεθάνη αφού εφαρμοστεί στις επιφάνειες προσφέρει όχι μόνο 100% στεγανοποίηση αλλά και θερμομόνωση. Είναι γνωστό ότι οι λαμαρίνες και τα ελενίτ είναι συλλέκτες της ηλιακής ακτινοβολίας για αυτό και από κάτω από αυτά οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται είναι πολύ μεγάλες.