Πως γίνεται η μόνωση σε κεραμοσκεπές; | Μονώσεις Γιαννάτος

Πως γίνεται η μόνωση σε κεραμοσκεπές;

Το σίγουρο είναι ότι στις κεραμοσκεπές απαιτείται μια πολύ καλή θερμομόνωση αφού το κεραμίδι γίνεται συλλέκτης της ηλιακής ακτινοβολίας που εκπέμπεται στο σπίτι και μια πολύ καλή στεγανοποίηση αφού η καλή κλήση στη κεραμοσκεπή δεν διασφαλίζει τα νερά μην περάσουν από ανοίγματα στα κεραμίδια, στους κορφάδες και στα σημεία που η κεραμοσκεπή συναντά τα λούκια συλλογής υδάτων.

Σε έτοιμες κεραμοσκεπές η μόνωση μπορεί να γίνει και πάνω από τα κεραμίδια, χωρίς να απαιτείται αυτά να βγουν. Η πολυουρεθάνη είναι ψεκάζομενο υλικό σε υγρή μορφή που εκ των υστέρων διογκώνεται, για αυτό μπορούμε να ψεκάσουμε τα κεραμίδια από την πάνω μεριά χωρίς να τα σηκώσουμε. Η διόγκωση γίνεται στα 2-3cm ακολουθεί και αντιγράφει τα λουκια που κάνει το κεραμίδι χωρίς να χαλάει καθόλου αισθητικά το αποτέλεσμα. Τέλος η επιφάνεια της πολυουρεθάνης βάφεται σε απόχρωση του κεραμιδιου τόσο για να μην καεί από τον ηλιο, όσο και για να μην διαφέρει αισθητικά καθόλου από το αρχικό αποτέλεσμα. Τα αποτελέσματα στην θερμοκρασία και στις υγρασίες είναι άμεσα ορατά.

Οι τρόποι τοποθέτησης των κεραμιδιών είναι δυο. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος είναι η δημιουργία κεκλιμένης από μπετό η ξύλο. Πάνω εκεί τοποθετούνται καδρόνια 4-5 cm παράλληλα στην κλήση. Ο ψεκασμός πολυουρεθάνης γίνεται ανάμεσα στα καδρόνια ώστε το υλικό γλύφει πάνω σε αυτά κάνοντας στεγανοποιητικές λεκάνες. Το υλικό βυζαίνει πάνω στο μπετό η το ξύλο ασφαλίζοντας το και δεν κάθεται πάνω σε αυτά όπως κάνει λανθασμένα το ασφαλτόπανο. Επίσης το υλικό είναι αφρώδες χωρίς να προσθέτει καθόλου φορτίο στο σύνολο της σκεπής. Στη συνέχεια μπαίνουν τα κάθετα καδρόνια στα οποία καρφώνονται η απλά ακουμπάνε τα κεραμίδια. Στο site της επιχείρησης στη σελίδα ” συμβουλές μόνωσης” αναφέρονται οι τρόποι τοποθέτησης κεραμιδιών.

Ακόμα και αν η κεραμοσκεπή είναι έτοιμη μπορούμε να βγάλουμε τα κεραμίδια χωρίς να πειράξουμε τους κορφιάδες να τα στοιβάζουμε και αφού ψεκάζουμε με πολυουρεθάνη να τα ξανά τοποθετήσουμε. Οι μέρες εργασίας ( περίπου 1-2 μέρες) αλλά και τα μεροκάματα του κεραμίδα είναι ελάχιστα αφού συνήθως τα κεραμίδια ακουμπούν στα καδρόνια και δεν είναι καν δεμένα σε αυτά. Μια εναλλακτική λύση είναι η επιμέρους απομάκρυνση των κεραμιδιών και ο ψεκασμός της πολυουρεθάνης ανά κομμάτια της κεραμοσκεπής.

Ο δεύτερος τρόπος τοποθέτησης κεραμοσκεπής είναι η δημιουργία μιας κατασκευής από ξύλο η σίδηρο στην οποία τοποθετούνται τα κεραμίδια και ένα επίπεδο ταβάνωμα από ραμποτέ, ξύλο η γυψοσανίδες που συνήθως έχει μια καταπακτή. Ο ψεκασμός της πολυουρεθάνης σε αυτή την περίπτωση είναι είτε στο ταβάνωμα από την πάνω μεριά είτε απ’ ευθείας πάνω στα κεραμίδια από την κάτω μεριά. Το πλεονέκτημα σε αυτή τη κατασκευή είναι ότι η μόνωση μπορεί να γίνει και εφ’ όσον είναι έτοιμη καθ’ όλα η κατασκευή.

Τέλος είναι σημαντικό να αναφέρουμε τόσο την ποιότητα της πολυουρεθάνης σαν θερμομόνωση όσο και την ικανότητα της να στεγανοποιεί επιφάνειες δύσκολες με ανωμαλίες όπως τα κεραμίδια αφού είναι ψεκασμός σε υγρή μορφή που εκ των υστέρων διογκώνεται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *