Τι είναι η πολυουρεθάνη

Η πολυουρεθάνη είναι το αποτέλεσμα της χημικής αντίδρασης δυο διαφορετικών πρώτων υλών, της πολυόλης και του ισοκυανικού. Η χημική αντίδραση είναι εξώθερμη (παράγεται θερμότητα κατά την εξέλιξη της) και διαρκεί 15-20 δευτερόλεπτα. Η πολυουρεθάνη που παράγεται είναι αφρώδες υλικό με μικροκυψέλες στη μάζα της που πληρούνται με φρέον, στο οποίο οφείλεται και η θερμομονωτική της δράση. 

Η προμήθεια των πρώτων υλών, πολυόλης και ισοκυανικού, γίνεται σε υγρή μορφή, σε βαρέλια 250 κιλών. Η κύρια παραγωγός χώρα είναι η Γερμάνια και δευτερευόντως η Αμερική, ενώ οι εταιρείες εισαγωγής τους για την Ελλάδα είναι ελάχιστες με κυριότερες την Elton (είναι ο dealer της Bayer) και της Viopol. 

Πολλές φορές συγχέονται τα πολυουρεθανικής βάσης επαλειφόμενα υλικά με την ψεκαζόμενη αφρώδη πολυουρεθάνη. Βεβαίως ο αφρός πολυουρεθάνης παράγεται από συγκεκριμένο μηχάνημα στο οποίο εισάγονται οι πρώτες ύλες που προαναφέρθηκαν, ενώ τα επαλειφόμενα υλικά με πολυουρεθανική βάση εφαρμόζονται με ρολά. Οπότε δεν υπάρχει και η ίδια απόδοση στη μονωτική τους δράση, γι' αυτό εμείς χρησιμοποιούμε αποκλειστικά αφρό πολυουρεθάνης για καλύτερο αποτέλεσμα.

Γιατί μόνωση με πολυουρεθάνη;

Η μόνωση ταράτσας, τοίχου, πυλωτής, ελλενίτ και κεραμιδιών αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την επίτευξη θερμικής άνεσης για τους ενοίκους. Η μόνωση μειώνει την ανεπιθύμητη απώλεια θερμότητας ή την υπερβολική ύπαρξη της, προστατεύει το σπίτι από τη ζέστη, το κρύο και την υγρασία. Επίσης αυξάνει το κέρδος σας καθώς μειώνει τις απαιτήσεις των συστημάτων θέρμανση και ψύξης, όπως καλοριφέρ, Air Condition, Σόμπες κτλ.

Η πολυουρεθάνη είναι το πιο κατάλληλο υλικό για μόνωση κτιρίων, σωληνώσεων, δεξαμενών, εργοστασίων, ψυγείων, θερμοσίφωνων, και πολλών άλλων εφαρμογών. Αυτό, λόγω των άριστων ιδιοτήτων της: έχει τον πιο χαμηλό συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας από όλα τα υλικά λ=0,023 Kcal/mh°C. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται το πιο μικρό πάχος για να πετύχουμε την απαιτούμενη μόνωση.

  • Είναι πολύ ελαφριά (45Kgr/m3 )
  • Έχει μεγάλη ελαστικότητα (αντοχή σε σεισμούς)
  • Δέχεται φορτία
  • Αντέχει σε ακραίες θερμοκρασίες
  • Αντέχει σε όλα τα χημικά
  • Δεν καίγεται (αυτοσβηνόμενη)
  • Πληροί τους διεθνείς κανονισμούς υγιεινής
  • Έχει πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής

Μόνωση πυλωτής

Αφρός πολυουρεθάνης απευθείας πάνω στο σοβά ή στα εμφανή μπετά από το κάτω μέρος της πυλωτής. Προσφέρει άμεση θερμομόνωση στον πρώτο όροφο μειώνοντας τις απώλειες από το δάπεδο.

Μόνωση τοίχου

Μόνωση με αφρό πολυουρεθάνης απευθείας στο σοβατισμένο τοίχο εξωτερικά, εξαλείφοντας τους μύκητες (μαυρίλες) που δημιουργούνται στο εσωτερικό του σπιτιού. Τέλος η μονωμένη επιφάνεια μπορεί να δεχτεί απευθείας ακρυλικό χρώμα ή να σοβατιστεί εκ νέου!

μονωση τοιχου με πολυουρεθανη

Μόνωση ελλενίτ – κεραμίδια

Η πολυουρεθάνη μπορεί να εφαρμοστεί απευθείας πάνω στο ελλενίτ και τα κεραμίδια διότι ακολουθεί την καμπυλότητά τους, έχει άριστη πρόσφυση σε αυτά και πρακτικά μηδενικό φορτίο .

μονωση ελενιτ με πολυουρεθανη

Ισοδύναμα πάχη μονωτικών υλικών

Στο ακόλουθο διάγραμμα φαίνονται τα ισοδύναμα πάχη των πιο συχνών υλικών δόμησης.
Για παράδειγμα, με 2,5 εκατοστά πολυουρεθάνης πετυχαίνουμε το αποτέλεσμα μόνωσης 86 εκατοστών τούβλων!

 

ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΠΑΧΗ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΒΑΘΜΟ ΜΟΝΩΣΗΣ