Μόνωση σε λαμαρίνες-ελλενίτ με πολυουρεθάνη

Από τα ελάχιστα υλικά που μπορούν να εφαρμοστούν σε δύσκολες επιφάνειες όπως τραπεζοειδείς λαμαρίνες, ελενίτ και πάνελ είναι το σπρέι πολυουρεθάνης.

Οι επιφάνειες αυτές επειδή παρουσιάζουν καμπύλες είναι δύσκολο να αγκαλιαστούν. Ένα ασφαλτόπανο για παράδειγμα δεν μπορεί να αγκαλιάσει τα λούκια που κάνει η λαμαρίνα γιατί είναι σκληρό υλικό και θα ξεκολλήσει σύντομα. Σε αντίθεση η πολυουρεθάνη επειδή είναι σε υγρή μορφή και εκ των υστέρων διογκώνεται μπορεί πολύ εύκολα να γίνει ένα σώμα με τις λαμαρίνες και να ακολουθήσει οποιαδήποτε ανωμαλία συναντήσει.

Η πολυουρεθάνη αφού εφαρμοστεί στις επιφάνειες προσφέρει όχι μόνο θερμομόνωση ( που είναι γνωστό ότι λαμαρίνες και ελενίτ είναι συλλέκτες της ηλιακής ακτινοβολίας για αυτό και από κάτω από αυτά οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται είναι πολύ μεγάλες) αλλά και στεγανοποιεί 100%.

Τα πιο επικίνδυνα σημεία εισροής υδάτων σε λαμαρίνες και ελενίτ είναι δυο. Πρώτα από όλα τα σημεία που οι βίδες βιδώνουν τις λαμαρίνες πάνω στα σίδερα και βεβαίως τρύπες που έχουν τα ελενίτ με την πολυκαιρία η όπου καβαλάει το ένα ελενίτ πάνω στο άλλο. Δεύτερο πρόβλημα είναι οι αρμοί που δημιουργούνται όπου οι λαμαρίνες ακουμπούν πάνω σε τοίχους η στηθαία οπότε τα νερά γλύφουν και περνούν μέσα.

Και στις δυο αυτές αιτίες η πολυουρεθάνη δίνει την λύση στη στεγανοποίηση αφού υγρόμονωνει με ασφάλεια τόσο τις βίδες στα ελενίτ και τις τρύπες όπου αυτές υπάρχουν αλλά κάνοντας λούκι στα στηθαία με τις λαμαρίνες στεγανοποιεί και τους αρμούς.

Όταν η πολυουρεθάνη εφαρμόζεται από την πάνω μεριά μιας λαμαρίνας απαιτείται να βαφτεί με κάποιο υδατοδιαλυτό χρώμα ακρυλικό ή ελαστομερές για προστασία της από την υπεριώδη ακτινοβολία UV. Η επανάληψη του βαψίματος χρειάζεται κάθε 4-5 χρόνια ανάλογα με την ποιότητα της βαφής.

Σημαντικό επίσης να αναφέρουμε είναι ότι ο ψεκασμός της πολυουρεθάνης μπορεί να γίνει όχι μόνο από την πάνω μεριά της λαμαρίνας αλλά και από κάτω σε αναστροφή επιφάνεια. Η απόδοση στη θερμομόνωση είναι ακριβώς η ίδια, η στεγανοποίηση όμως με αυτό τον τρόπο δεν έχει ισάξια αποτελέσματα. Το πλεονέκτημα βέβαια αν ο ψεκασμός γίνει από την κάτω μεριά είναι ότι δεν απαιτείται βάψιμο της πολυουρεθάνης αφού δεν την βλέπει ο ήλιος και βέβαια δεν χρειάζεται ούτε και συντήρηση της με τα χρόνια.

Πως γίνεται η μόνωση σε κεραμοσκεπές;

Το σίγουρο είναι ότι στις κεραμοσκεπές απαιτείται μια πολύ καλή θερμομόνωση αφού το κεραμίδι γίνεται συλλέκτης της ηλιακής ακτινοβολίας που εκπέμπεται στο σπίτι και μια πολύ καλή στεγανοποίηση αφού η καλή κλήση στη κεραμοσκεπή δεν διασφαλίζει τα νερά μην περάσουν από ανοίγματα στα κεραμίδια, στους κορφάδες και στα σημεία που η κεραμοσκεπή συναντά τα λούκια συλλογής υδάτων.

Περισσότερα

Θερμοπρόσοψη με Πολυουρεθάνη

Εκτός από πολλές άλλες εφαρμογές της πολυουρεθάνης σημαντική είναι και η μόνωση τοιχοποιίας με αφρό πολυουρεθάνης. Πλεονέκτημα βασικό στη θερμομόνωση της τοιχοποιίας με τον αφρό πολυουρεθάνης είναι ο συντελεστής θερμοαγωμημότητας του υλικού. Ο συντελεστής λ του υλικού είναι ο καλύτερος δυνατός της αγοράς και με μεγάλη διαφορά μικρότερος από οποιοδήποτε άλλο θερμομονωτικό υλικό όπως η πολυστερίνη. Απόδειξη είναι οι χρήσεις του υλικού οπουδήποτε στην αγορά απαιτείται θερμομόνωση όπως σε όλα τα ψυγεία οικιακής ή επαγγελματικής ( ψυγεία συνεταιρισμών με φρούτα, κρέατα και φορτηγά ψυγεία με παγωτά) χρήσης και σε όλους πλέον τους ηλιακούς θερμοσίφωνες ( το κυλινδρικό μπόιλερ των ηλιακών θερμοσιφώνων είναι υπενδεδυμένο με πολυουρεθάνη για την διατήρηση θερμοκρασίας ταυ ζεστού νερού).

Περισσότερα

Υπάρχουν ποιότητες πολυουρεθάνης;

Η πολυουρεθάνη είναι το προϊόν από την χημική αντίδραση δυο πετροχημικών της Πολυόλης και του ισοκυανικού. Η χημική αντίδραση διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα ( περίπου 8-10sec )και είναι εξωθερμη ( αν βάλετε το χέρι σας κοντά στο σημείο του ψεκασμού της πολυουρεθάνης παρατηρείται εκπομπή θερμότητας). Από τις πρώτες ύλες της πολυουρεθάνης το ισοκυανικό δεν υφίσταται κάποια επεξεργασία σε αντίθεση με την πολυόλη που είναι στην ουσία η ανάμιξη 10 διαφορετικών χημικών ουσιών υπό κατάλληλες αναλογίες ( μια από αυτές τις ουσίες TCPP κάνει την πολυουρεθάνη αυτοσβενόμενη). Περισσότερα

Καλύτερη μόνωση με μικρότερο κόστος

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι επικαλύψεις, όπως ο σοβάς στους τοίχους και πλακάκια ή μωσαϊκό σε ταράτσες δεν προσφέρουν τίποτε απολύτως στην απόδοση της μόνωσης είτε θερμομόνωση είναι αυτή είτε στεγανοποίηση. Ίδια ποιότητα μόνωσης έχουμε αν καλύψουμε την πολυουρεθάνη ή την πολυστερίνη σε μια τοιχοποιία με σοβά, ίδια ποιότητα και εάν απλά την βάψουμε με ένα ακρυλικό γαλάκτωμα. Ομοίως και στις ταράτσες δεν μεταβάλλεται η ποιότητα της μόνωσης αν η μονωμένη επιφάνεια ντυθεί με πλακάκια η μωσαϊκό.

Περισσότερα

Γιατί να κάνω μόνωση με πολυουρεθάνη;

Η μόνωση με πολυουρεθάνη σε ταράτσες, τοίχους, πυλωτές κι ελλενίτ έχει πολλά πλεονεκτήματα τόσο στη θερμομόνωση όσο και στη στεγανοποίηση.

Α.Για την ταράτσα μου:

1. Όσο αφορά την θερμομόνωση της επιφάνειας ο συντελεστής θερμό αγωγιμότητας που παρέχει είναι ο καλύτερος δυνατός.Δεν είναι τυχαίο ότι όλα τα ψυγεία οικιακής η επαγγελματικής χρήσης ( ψυγεία σε συνεταιρισμούς με φρούτα κρέατα και φορτηγά ψυγεία με παγωτά) είναι επενδεδυμένα με πολυουρεθάνη.

Περισσότερα

Θερμομόνωση – Συμβουλές και οφέλη

Πολλοί είναι αυτοί που κάνοντας μια ανακαίνιση στα κουφώματα στο σπίτι τους και δεν λαμβάνουν υπόψιν τους τη θερμομόνωση για μια σωστή μόνωση από όλες τις απόψεις ώστε να έχετε και τα σωστά οφέλη. Τοποθετώντας νέα κουφώματα που σφραγίζουν καλά, οι μύκητες αυξάνονται γιατί ο ζεστός αέρας δεν έχει περιθώρια διαφυγής με αποτέλεσμα να δημιουργείται υγροποίηση. Για την αποφυγή της υγροποίησης πρέπει να προηγηθεί θερμομόνωση.

Περισσότερα

Η λύση για την αποφυγή μούχλας

Έχετε παρατηρήσει στο ταβάνι του σπιτιού σας ή του επαγγελματικού σας χώρου κάποιες μικρές κουκκίδες στρογγυλές συνήθως που το χρώμα τους είναι πράσινο σκούρο ή μαύρο; Είναι τα πρώτα σημάδια μούχλας (μυκητίασης) που δημιουργούνται και σίγουρα η κατάσταση θα χειροτερέψει αν δεν κάνουμε κάτι για αυτό.

Περισσότερα

Ποια είναι η κατάλληλη εποχή για μονώσεις

Μπαίνοντας στο φθινόπωρο τα παλιότερα χρόνια ξεκινούσαν οι βροχοπτώσεις και η πτώση της θερμοκρασίας να είναι αισθητή. Τα τελευταία χρόνια ο Σεπτέμβριος θεωρείται στην Ελλάδα ακόμη καλοκαίρι και ίσως είναι από τις καλύτερες εποχές από άποψη θερμοκρασιών για να ασχοληθούμε με εργασίες στην οικία μας.

Περισσότερα

Συχνά προβλήματα αν δεν έχετε μόνωση

Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι δεν έχουν κάνει μόνωση στην ταράτσα τους είναι η αυξημένη θερμότητα τους καλοκαιρινούς μήνες στο εσωτερικό του σπιτιού που συνεπάγεται και αύξηση στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος ή αερίου για τον κλιματισμό.

Περισσότερα